over het concept
Onze productie- en eetgewoonten hebben een aanzienlijke invloed op onze levensstijl en hebben brede economische, sociale en ecologische consequenties. Hoe kunnen we ons losmaken van een dominante agro-voedselindustrie die dringend heroverweging behoeft? Op welke manieren kunnen we onze voedselkeuzes aanpassen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen? Wat voor soort uitwisseling kunnen we ons voorstellen tussen ons: vaardigheden, kennis, gereedschap, tijd, ruimte, recepten, enz? Hoe kunnen we leegstand ruimtes tijdelijke invulling met een brede maatschappelijke doelgroep? of transformeren tot een open, participatieve keuken waar iedereen kan komen koken en eten? en waar we kunnen re ecteren op de voedselcultuur van morgen? hoe artistieke voorstellen de ervaringen, tips en manieren van doen van elke persoon kunnen kruisbestuiven en vorm kunnen geven aan nieuwe ideeën?
Het KOK & KUNST diners biedt de mogelijkheid om gezamenlijk vragen te stellen en gezamenlijk op zoek te gaan naar antwoorden.
Het doel van het KOK & KUNST diners is om een culinaire en kunstzinnige ervaring te bieden die verder gaat dan smaak alleen. We willen eetgewoonten heroverwegen, nieuwe keuzes en ingrediënten ontdekken en duurzame, gezamenlijke manieren van eten verkennen.
In een tijd waarin niet-commerciële ontmoetingsplaatsen zeldzaam worden en persoonlijke interactie afneemt, streven we ernaar om nieuwe manieren te vinden om zowel te eten als te socialiseren.
KOK & KUNST diner is een initiatief van Joséphine Kaeppelin, Franse kunstenares en verantwoordelijk van de Buurderij Heerlen sinds 2020. Ondersteund door de Buurderij Heerlen ondersteunt KOK & KUNST lokale producenten. Op het menu staan gerechten die seizoensgebonden en lokaal zijn. We serveren de maaltijd op tweedehands servies en minimaliseren onze afvalproductie door te recyclen of door compostering.
concept en productie
Joséphine Kaeppelin
contact: kokenkunst@proton.me
Joséphine Kaeppelin (1985, Lyon) is een Franse beeldend kunstenaar en leverancier van intellectuele en grafische diensten - een status die ze zichzelf in 2017 heeft toegekend. Als kunstenaar/dienstverlener is ze
in staat om het veld in te gaan en te infiltreren in verschillende contexten (bedrijven, instellingen, theateronderzoeksteams, enz.). Ze voert missies uit waarvan het hoofddoel is om de gemoederen te verhitten. Tijdens deze missies verzamelt ze manieren om dingen te zeggen, gebaren, tekens en woorden die de grondstof vormen voor de objecten die ze creëert als reactie op een context of situatie.
Sinds maart 2023, zij initieert en organiseert de KOK & KUNST diners. De eerste editie vond plaats in de tentoonstellingruimte van Greylight Projects bij de schaesbergerweg. De tweede editie vond plaats tijdens het Dutch Mountain Film Festival. Het was een lopend dinner gecreëerd door de kunstenaar en chef-kok Emeline Galhac.
Sinds januari 2020 heeft ze de leiding over de buurderij Heerlen, een distributieplatform voor lokale voedselproducten. Sinds 2021 maakt ze
deel uit van het onderzoeksteam van de fabrique autonome des acteurs,
een transdisciplinaire structuur voor podiumkunsten gevestigd in Bataville, Lotharingen, Frankrijk. Sinds 2015, ze is lid van het artist-run space Greylight projects in Heerlen.
www.josephinekaeppelin.com
KOK & KUNST makers community
Marente van der Valk , chef-kok en culinaire kunstenares
Marente van der Valk is a UK/NL based culinary artist and chef. She graduated in 2012 from a MA Design and Environment at Goldsmiths University of London and has since then been focusing on projects and events with an emphasis on environmental awareness, community mindedness and the social importance of food as well as the ephemeral and poetic qualities of food and the act of cooking and eating together. Her work is often a multi-sensory experience where a love for bringing people together results in a wealth of flavours and colours and a feel-good atmosphere.
Marente’s professional career started in sustainable Product Design, but a love for food and cooking persuaded her to explore the culinary world. In the past decade Marente has worked between London, Scotland and The Netherlands during which she has found inspiring communities who aim to connect people through food and the most brilliant ingredients available. The food and food-experiences Marente creates reflect the eclectic diversity of the sheer range of people she has worked and collaborated with, from The Guardian’s FOOD team to migrant women from culinary social enterprise – Mazi Mas and from the Tabulatopia Collective to The Design Museum in Ghent (BE).
Currently, Marente coordinates the Food Lab at the Jan van Eyck Academy in Maastricht (NL). The Food Lab has been created to offer a multidisciplinary platform to chefs and artists with an interest in food. Establishing a Food lab at Jan van Eyck Academie and advising the academy on a day-to-day basis has enabled Marente to collaborate with other artists and chefs on a more conceptual level. This artistic dialogue cultivates new approaches and brings forth originality to her cooking processes and work as culinary artist.
www.marentevandervalk.com
Mark Franck, specialist eetbare planten
Mark Franck heeft zich sinds 2013 toegelegd op duurzaam en eetbaar groen. Vanuit zijn achtergrond als Tuin & Landschapsontwerper heeft hij veel ervaring en kennis op het gebied van openbaar groen, sociale behoefte vanuit de maatschappij en ecologie. Door de ‘Green’ diensten komt deze expertise tot uiting om bewustwording te vergroten middels educatie, training, cursus of ontwerp.
Mark Franck heeft in 2016 opgerichte Landmark heeft zich ontwikkeld tot een creatief adviesbureau op het gebied van bewustwording dat inzet op coaching, training en advies om waardevol gebruik te maken van ruimte, tijd en behoefte.
www.land-mark.nl
Siegfried Palmtak (1989, Amsterdam) is een gepassioneerde kok
met meer dan 10 jaar ervaring in verschillende restaurants, van sterrenzaak
tot burgertent. Zijn culinaire reis heeft hem een schat aan kennis en expertise opgeleverd, terwijl hij momenteel ook een opleiding volgt als meubelmaker, een andere artistieke uitlaatklep die zijn interesse heeft gewekt.
Zijn fascinatie voor koken ligt in het vermogen om verschillende smaken samen te brengen en anderen te zien genieten van zijn culinaire creaties. De laatste tijd heeft Siegfried zich vooral toegelegd op de vegetarische keuken, waarbij hij zijn creativiteit en kookvaardigheden inzet om smaakvolle en gezonde gerechten te bereiden.
Hoewel Siegfried een geboren en getogen Amsterdammer is, heeft hij sinds 2020 zijn thuis gevonden in Heerlen, waar hij met zijn gezin woont. Hij waardeert de energie die Heerlen uitstraalt enorm en ziet talloze mogelijkheden en kansen voor zowel de stad als haar inwoners en ondernemers. Voor hem voelt Heerlen aan als een bruisende plek vol potentieel.
Natali Palmtak (1987, München) is iemand wiens passie voor eten naadloos aansluit bij haar enthousiasme voor het KOK & KUNST concept. Ze woont in Heerlen, samen met Siegfried en hun twee zoontjes. Oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, heeft Natali zich al meer dan 16 jaar ondergedompeld in Nederland, waar ze de drukte van Amsterdam heeft ingeruild voor het genot van het verzorgen van haar weelderige moestuin in Heerlen.
Voor Natali heeft de stad een geweldige aantrekkingskracht vanwege haar grote potentieel. Ze vindt Heerlen een bijzondere plek die resoneert met haar liefde voor architectuur, vintage en kunst. Deze mix van interesses weerspiegelt de levendige geest van Heerlen, waardoor zij geïnspireerd wordt om haar steentje bij te dragen aan initiatieven zoals KOK & KUNST, met als doel de bruisende energie van de stad te versterken.
Emeline Galhac (Fr) is een chef-kok en beeldend-kunstenares. Al meer dan 10 jaar vergezelt de atypische draad van haar baantjes haar artistieke productie, of het nu was als arbeider in een klokken- en wijzerplatenfabriek in Besançon, als kassière in Strasbourg, als visverkoopster op de markten en veilingen van Charente-Maritime, als visverkoper in de beste viskraam van Brussel, of momenteel als kok in een Japans gastronomisch restaurant in Brussel, Nonbe Daigaku. Haar modus operandi is het verzamelen en verplaatsen van gebaren, ontmoetingen, materialen en vormen uit haar werk. Het resultaat zijn collages en installaties.